Šta odlikuje funkcionalan stambeni prostor? 

Stanovi-otvoren koncept

Funkcionalan raspored stambenog prostora ne zavisi samo od površine, već i od rasporeda prostorija i nameštaja. Veća površina ne podrazumeva funkcionalniji prostor, odnosno veće ne znači uvek bolje. Mali stanovi takođe mogu da budu funkcionalni, ako su dobro osmišljeni i organizovani. 

Da bi kuća ili stan u kome živite bio funkcionalan, prvi kriterijum koji mora da zadovolji jeste odgovarajući raspored prostorija. Pod tim se podrazumeva neometano kretanje kroz prostor i dobra komunikacija između pojedinačnih prostorija u domu. Raspored prostorija treba da odgovara broju i uzrastu članova domaćinstva i njihovim svakodnevnim aktivnostima i navikama. 

Uopšteno gledano stambeni prostor treba da ima dovoljno skladišnog prostora, prostor za okupljanje porodice i druženje, prostor za kuvanje i obedovanje i da bude organizovan tako da ne ometa obavljanje svakodnevnih obaveza. 

Svaki stambeni prostor čine dve celine, dnevna i noćna zona, odnosno deo namenjen dnevnim aktivnostima (dnevna soba, kuhinja, trpezarija) i deo koji je predviđen za spavanje i odmaranje ili obavljanje aktivnosti za koje je potrebna tišina i mir. 

Raspored prostorija

Postoji nekoliko načina da rasporedite prostorije u dnevnoj zoni (dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju). Ove prostorije čine najveći deo vašeg doma, u kom provodite najviše vremena sa porodicom i prijateljima. 

Dnevna soba, trpezarija i kuhinja mogu biti potpuno odvojene prostorije ali je važno da postoji direktna komunikacija između kuhinje i trpezarije kao i između trpezarije i dnevne sobe. Takođe, praktično je da postoji direktan pristup kuhinji iz ulaznog hodnika kako se torbe iz kupovine ne bi nosile kroz dnevni boravak ili neki drugi deo stana. 

Otvoren koncept stvara multifunkcionalni enterijer, koji je relativno velik i otvoren. Odnosi se na minimalnu količinu barijera, odnosno zidova. To znači da ne postoje zidovi i vrata između dnevne sobe, kuhinje i trpezarije. 

Jedna od najvećih prednosti otvorenog koncepta jeste što se kroz njega sa lakoćom možete kretati iz jedne u drugu prostoriju i možete da zauzmete bilo koji položaj u bilo kojoj od navedenih prostorija bez osećaja razdvojenosti. Recimo, ukoliko jedan od članova porodice provodi puno vremena u kuhinji neće se osećati izolovano. Naravno, ovakav plan ima i svoje mane. Više otvorenog koncepta, znači manje privatnosti, a i potrebu za dobro rešenom ventilacijom u prostoriji zbog mirisa koji se šire iz kuhinje. 

Funkcionalnost manjeg stambenog prostora

Kod manjih stanova važnije je kako ćete organizovati prostor koji vam je na raspolaganju, nego koliku on površinu zauzima. Mali prostori su veliki izazov za organizovanje i postizanje funkcionalnosti. Moraju da se zadovolje sve neophodne funkcije, od kuhinje do kupatila. Najvažnija je praktičnost i prilagođavanje prostora svojim potrebama. Neke prostorije mogu da posluže višestrukoj svrsi. Na primer, perionicu možete da smestite u kupatilo ili trpezarija može da bude deo kuhinje,  u dnevnoj sobi može da bude i prostor za spavanje ili ručavanje, u spavaćoj sobi može da bude i radni deo, dok hodnik može da posluži za skladištenje stvari ukoliko u drugim prostorijama nema dovoljno prostora i sl. 

Funkcionalnost

Samo zato što imate ograničen prostor, ne znači da ne možete biti kreativni. Ograničeni životni prostor je odličan da to i pokažete. Potrebno je da izvučete najviše iz svog prostora. Dobar raspored i pažljivo biran nameštaj obezbeđuju da prostor izgleda prostrano, uprkos ograničenim dimenzijama. 

Ne odričite se komfora zbog funkcionalnosti, već ih spojite u jedno. Ako je vaša dnevna soba u isto vreme i spavaća soba, možete koristiti određene pregrade ili barijere za odvajanje prostora koje mogu biti i vrlo dekorativne. Možete postaviti i otvorene police kako bi razdvojili i dobili željeni prostor, koji vam daje slobodu kreativnosti i omogućava da prostor oplemenite ukrasnim predmetima, knjigama, cvećem, manjim stonim lampama. Jedan od načina kako biste mogli da organizujete vaš prostor za spavanje jeste kombinovani ormar sa krevetom ili sofa koja se razvlači.  

Postoji sve veći izbor multifunkcionalnog nameštaja namenjenog za male prostore i stanove otvorenog koncepta te opremanje ovakvih prostora nije više toliko zahtevno kao nekada.  

Dobro osmišljen stan treba da pruža funkcionalnost, udobnost i eleganciju. Potrudite se da kvalitet vašeg prostora bude pogodan vama i vašoj porodici i da dobro služi svrsi. 

Compare listings

Compare