Istraživali smo trendove – koja boja će obeležiti 2023. godinu

Digitalna lavanda

Dok nas je 2022. godina upoznala sa totalno novom bojom very peri, najtoplijom nijansom plave boje, za narednu 2023. godinu se predviđa da će digitalna lavanda (poznata kao 134-67-16, digital lavander) biti boja godine, što su potvrdili WGSN i Panton. WGSN i Panton su bili ispirisani umetnošću i dizajnom Argentinskog dizajnera Andresa Reisingera, koji je napravio seriju komada nameštaja.

Zašto digitalna lavanda postaje boja u trendu?

Digitalna lavanda je nova inspiracija u boji. Nijansa se sve češće pojavljuje u digitalnim medijima i očekuje se da će se proširiti kroz ceo virtualni i fižički svet. Njeno sve veće prisustvo sugeriše da će uskoro napraviti skok u stvarni svet i da će uticati na trendove kućnog nameštaja i enterijera.

Prognozeri boja veruju da ce digitalna lavanda biti boja koja će preuzeti modnu industriju. Mnogi primeri na nedelji mode su upravo dokaz tome. Uvođenjem digitalne lavande u svet boja, prognozira se da će postati savremena boja u svetu mode.         

Kako digitalna lavanda utiče na raspoloženje?

Psiholohija boja ukazuje na to da boje mogu imati jak efekat na naše raspoloženje, pa čak i na ponašanje. Svaka boja ima svoj sopstveni uticaj. Mogu promeniti naša osećanja, uzbuditi nas i uticati kako ćemo reagovati na oruženje.

Prema istraživanju ova boja izaziva osećaje spokoja i mira. Tamno ljubičasta ima raskošan, kreativan izgled. Izgleda ekstravagantno i originalno. Bledi jorgovan prenosi nežnost i spokoj. Ove percepcije boja pokreću odgovarajuće emocije. VIbracije različitih nijansi izazivaju različite osećaje. Boje sa jačim vibracijama, poput crvene, imaju energičan i okrepljujuć efekat na naše raspoloženje. Svedenije boje kao što su plava ili tirkizna, sa druge strane, izgledaju uravnoteženije i utiču na osećaj smirenosti i opuštenosti. Iz perspektive psihologije boja nije ni čudo što je digitalna lavanda postala popularna boja, jer izaziva baš te osećaje, osećaje spokoja i mira.

Lavanda vam može pomoći da se smirite kad ste pod stresom ili osećate prisustvo negativnih osećanja, pomaže u smanjivanju aksioznosti, poboljšava san i utiče celokupno na vaše raspoloženje. Dubljim sagledavanjem boja otkrivamo nova raspoloženja našeg bića, a digitalna lavanda donosi samo ono najbolje.

Digitalna lavanda

 WGSN

Značenje ljubičaste boje simbolizuje magiju, misteriju, duhovnost, podsvesnost, kreativnost, maštovitost, tajnovitost, dostojanstvo, poštovanje, luksuz. Ljubičasta je boja otmenosti, smatra se kraljevskom bojom, ženstvena je i romantična. Zato nije slučajno što je baš ljubičasta boja našeg brenda d.estate.

Kako možete urediti prostor pomoću ove boje?

Budući da je lavanda povezana sa opuštanjem i lečenjem, to je savršena boja za prostor gde meditirate ili za zid spavaće sobe. Lavanda je takođe optimistična i mladalačka. Možete je sa lakoćom koristiti za dizajn u stanu ili kući. Može poslužiti kao boja za dečiju sobu, gde se može uvesti preko sitnih detalja ili posteljine. Takođe, lavanda bi bila odlična za dizajn u kancelarijama u kojoj želite da budete kreativni, mirni i produktivni. Najbolja stvar je što se ova mirna boja može kombinovati sa drugim nijansama, gde se prilikom kombinacije boja postiže savršen spoj.

Digitalna lavanda je na putu da poboljša naše životne prostore u 2023. godini. Bilo kao boja nameštaja, boja za zidove ili u sitnim detaljima, ona prenosi veselo raspoloženje i u isto vreme stvara opuštajuću atmosferu. 

Compare listings

Compare